Bolognese saus

Het is misschien wel de meest gegeten pastasaus. Logisch dat er veel kant-en-klare sauzen te koop zijn die dit predicaat dragen. Maar de lekkerste en de puurste maak je toch zelf.

De meest gegeten pastasaus is vast de bolognese: traditioneel wordt deze in Italië geserveerd over de spaghetti. Maar het smaakt ook heerlijk over elke andere pastasoort. Moeilijk is het niet, je moet alleen voor het beste resultaat even geduld hebben. 

Hak 1 teentje knoflook, 1 ui, ½ winterwortel en 2 stengels bleekselderij heel fijn. Bak de groenten in een scheut olijfolie zachtjes tot de uien beginnen te glanzen. 

Voeg 500 g rundergehakt toe en bak dit rul. Snij 500 g rijpe tomaten in blokjes of neem 1 blik tomaatblokjes en voeg dit toe. Voeg verse of gedroogde tijm en oregano toe en wat peper en zout. Roer een mespuntje suiker (of drupje honing) en 1 el rode balsamicoazijn door de saus en laat de saus op een laag vuur minimaal 1 uur zachtjes stoven. Af en toe roeren. 

Serveer de saus met wat geraspte Parmezaanse kaas over al dente gekookt pasta. Lekker met een frisse saladeTips

  • Maak een dubbele portie en vries de helft in voor een dag dat je minder tijd hebt. 
  • Bak met de groenten ook een klein stukje rookspek mee.

Bron: Puur Gezond NL