De aanpak

In onze praktijk streven we naar de best mogelijke, persoonlijke begeleiding. Jouw welzijn vinden wij heel belangrijk!

Omdat iedereen anders is, proberen wij uit te gaan van jouw wensen en behoeften. Wij stellen een haalbaar plan op wat hierbij aansluit. Stap voor stap kan je je doel behalen en zo een levensstijl creëren waarop je minder risico’s hebt op welvaartziekten en je goed in je vel zit.

We motiveren je, geven je tips voor lekkere gerechten en zoeken samen naar oplossingen voor wanneer het moeilijk is.

We werken met verschillende voedingsplannen. Belangrijk is dat je een voedingsplan kiest wat bij jouw past. Een voedingsplan voor gewichtsverlies is altijd voor een korte periode. Tijdens deze periode leren we je hoe je na je gewichtsverlies gezond kan eten en leven om je gewicht in balans te houden!

We maken gebruik van de weegschaal, meten de middelomtrek, doen een professionele lichaamsanalyse en kunnen bovendien zelfs een DNA onderzoek doen. We zetten indien gewenst een online health coach tool in.

Wat is overgewicht?

Zit je rok ineens te strak? Moet de riem een gaatje losser? Ben je sneller buiten adem? Dan ben je mogelijk in gewicht bijgekomen. Wil je die extra kilo’s goedmaken, ga dan na wat je in je eet- en leefgewoonten kunt veranderen.

Wanneer heb je overgewicht?

Body Mass Index (BMI)

Een veel gebruikte methode om te berekenen of je overgewicht hebt is aan de hand van de Body-Mass Index (BMI). Je kunt je BMI berekenen door je gewicht (kg), te delen door het kwadraat van je lengte (m) (BMI = gewicht / lengte² ). Aan de hand van je BMI kun je dan uit de volgende tabel aflezen of je overgewicht hebt:

Classificatie BMI

  • Normaal gewicht 18,5 – 24,9
  • Overgewicht 25 – 29,9
  • Obesitas vanaf 30

Het BMI is echter wel een grove manier van meten, omdat het niet bij iedereen overeenkomt met de werkelijke hoeveelheid vet.

De criteria voor de beoordeling van BMI en middelomtrek gelden pas vanaf 18 jaar. Voor kinderen zijn er andere richtlijnen. De BMI varieert in de kinderjaren immers sterk al naargelang de leeftijd en het geslacht. In de praktijk kijken we wat verder en doen we een uitgebreide lichaamsanalyse met een evidence based Seca apparaat.

Oorzaken van overgewicht:

Waar overgewicht door wordt veroorzaakt is niet altijd duidelijk. Erfelijkheid kan soms een rol spelen, maar de belangrijkste oorzaak van overgewicht is in de meeste gevallen het probleem van ongezonde eetgewoonten, sedentariteit en gebrek aan lichaamsbeweging. Overgewicht is het gevolg van een langdurige onevenwichtige energiebalans: de dagelijkse energie-inname overtreft het energieverbruik. Zeldzaam wordt overgewicht veroorzaakt door medicijngebruik (bv. psychofarmaca, geslachtshormonen), hormonale stoornissen (bv. bij de overgang, na een zwangerschap, hyperthyroïdie), erfelijke aandoeningen of letsels aan het centraal zenuwstelsel (gebrek aan verzadigingsgevoel). Stoppen met roken, stress of sociale veranderingen kunnen het ontstaan van overgewicht wel in de hand werken.

Risico’s van overgewicht:

Overgewicht verhoogt het risico op aandoeningen als:

  • diabetes type 2
  • hart- en vaatziekten
  • hoge bloeddruk
  • sommige vormen van kanker
  • galziekten en gewrichtsaandoeningen.
  • Het risico neemt toe met de mate van overgewicht.
  • Gezondheidsklachten die samenhangen met obesitas zijn ademhalingsproblemen, slaapapneu (stokkende adem tijdens de slaap), jicht, onvruchtbaarheid, menstruatiestoornissen, ongeboren baby’s en psychische en sociale problemen.

Emotie eten

In stressvolle situaties, na teleurstellingen, uit verveling, uit verdriet of eenzaamheid of juist geluk, naar eten grijpen.
Eten lijkt altijd het antwoord om je door deze momenten heen te worstelen. Je eet niet omdat je honger hebt, maar omdat eten je op dat ogenblik blij maakt. Omdat je denkt dat je het nodig hebt. Na zo’n moment voel je je vaak schuldig en voordat je het weet ga je weer eten, omdat de dag voor jouw gevoel toch al mislukt is. Het is belangrijk om dit soort momenten de baas te blijven, zodat je niet in die vicieuze cirkel terechtkomt. Wij helpen je hierbij!

Puur gezond dieet

Dit is het meest gebruikte dieet bij te hoog gewicht. We passen je eetgewoonten aan rekening houdende met alle voedingsstoffen die je nodig hebt.

Powerslim

De kracht van PowerSlim? Niet minder eten, maar anders eten. We weten hoe lastig het is om de juiste balans tussen verantwoord en lekker eten te vinden. Wij helpen je naar een gezonde eet en leefstijl. De eiwitrijke voeding met verlaagd gehalte koolhydraten is hierbij een hulpmiddel.

Powerslim