Ben jij ook tegen diëten?
Deze vraag krijg ik regelmatig. En dan zeg ik: “nee natuurlijk niet, ik ben een diëtiste”. “Maar jij bent toch niet voor strenge regels, zwart wit denken, alleen op gewicht gefocust” , zeggen ze dan.
Nee dat klopt, maar jij stelt je vraag in het kader van gezonde mensen met een te hoog gewicht die willen afvallen. Maar zodra we het hebben over medische redenen voor verandering van je voeding, dan is het wel degelijk een dieet. Er is dus eigenlijk veel miscommunicatie over wat een dieet is.
Volgens de definitie is een dieet:
Een vanwege medische redenen voorgeschreven wijze van voeding die afwijkt van het gemiddelde of normale.
Heb je overgewicht, maar heb je nog geen medische klachten van je overgewicht, dan krijg je een voedingsadvies. Ook belangrijk maar iets anders dan een dieetadvies.
Een voedingsadvies is gebaseerd op de gezonde voeding, zoals de voedingsdriehoek aangeeft. Eet zoveel mogelijk uit de driehoek en maar af en toe uit de rode bol. Een voedingsadvies gaat altijd samen met een leefstijladvies en is gericht op de achterliggende oorzaken. Denk hierbij aan emoties, hormonen, weinig slaap, stress, sedentair gedrag,beweging …… Stel je doel niet op je gewicht maar op de veranderingen die je kan maken voor het behoud van een gezond lichaam en je goed voelen.
In onze Diëtistenpraktijk begeleiden we mensen met voedingsadviezen en dieetadviezen. Coaching, motivering en mental health is naast dieet-, voedings- en leefstijladviezen de sleutel tot succes!
Gezonde groet,
Ingrid van Veltom