Er zijn veel verschillende soorten kanker. Ze hebben allemaal hun eigen verloop en hun eigen behandeling. Zowel tijdens als na de behandeling speelt voeding bij veel soorten kanker een belangrijke ondersteunende rol.

Op deze pagina krijg je antwoord op de volgende vragen:

  • Wat is de invloed van voeding bij kanker?
  • Wanneer ga je naar de diëtist?
  • Wat kun je van de diëtist verwachten?

Tot slot behandelen we enkele feiten en fabels over voeding en kanker.

Wat is de invloed van voeding bij kanker?

Eén op de drie mensen krijgt ooit kanker. Dat zijn in Nederland ruim 100.000 mensen per jaar. Een gezonde leefstijl met een gezonde voeding vermindert het risico op het ontstaan van kanker.

Maar wat te doen als je kanker hebt? Na de diagnose ‘kanker’ speelt voeding een belangrijke, ondersteunende rol, zowel tijdens als na de behandeling. Voeding kan bijdragen aan een beter verloop van de behandeling en een eventueel voorspoediger herstel. Daarnaast kan voeding ervoor zorgen dat je je tijdens de behandeling beter voelt. Overleg dus met je arts of een bezoek aan de diëtist zinvol is.

De rol van voeding is sterk afhankelijk van de soort kanker, het stadium, de behandeling en de bijwerkingen van de behandeling. De diëtist kan in overleg met je arts antwoord geven op al je voedingsvragen en een voedingsadvies op maat geven, aangepast aan jouw specifieke situatie.

Wanneer ga je naar de diëtist?

De diëtist beantwoordt al je vragen over voeding bij kanker. In onze praktijk is geen diepgaande specialisatie aanwezig over voeding en kanker. Tijdens de behandeling adviseren wij dan ook om begeleiding in het ziekenhuis te volgen. Na uw behandeling kan u uiteraard wel bij ons terecht. Het is sowieso raadzaam om in de volgende situaties een diëtist te raadplegen:

  • Als je onbedoeld afvalt;
  • Als je meer dan 5 dagen niet of nauwelijks kan eten;
  • Als je last hebt van klachten die ervoor zorgen dat je niet kán eten;
  • Bij ongewenste gewichtstoename tijdens of na de behandeling;
  • Bij vragen over specifieke diëten en/of voedingssupplementen, zoals sondevoeding en vitaminen- en mineralenpreparaten.

Wat kun je van een diëtist verwachten?

Een diëtist helpt je om een volwaardige en op jouw situatie afgestemde voeding samen te stellen, zodat je zo goed mogelijk voorbereid de behandelingen in gaat. Verder kan ze je tips geven om eventuele klachten te verminderen of te voorkomen.

Feiten en fabels

Er worden veel fabels over voeding en kanker verteld. Kun jij de feiten van de fabels onderscheiden?

Feit of fabel?

Fruit draagt bij aan de genezing van kanker.

Fabel!

Feit of fabel?

Voedingssupplementen zijn goed om te gebruiken als je kanker hebt. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Fabel!

Feit of fabel?

Tijdens je chemokuur mag je geen sinaasappels eten.

Fabel!