In het kort

Bij hartfalen is er schade aan je hartspier. Er zijn verschillende oorzaken. De schade kan ontstaan na een hartinfarct of als je heel lang een hoge bloeddruk hebt. Ook andere (hart)ziekten kunnen tot hartfalen leiden.

Bij hartfalen gaat je hart meestal langzaam achteruit. In het begin merk je er weinig van. Maar op een gegeven moment ontstaan er klachten. Vaak eerst alleen bij inspanning, later ook in rust.

Tijdens een hartslag moet het hart goed kunnen knijpen én daarna weer goed ontspannen. Bij hartfalen lukt dit niet goed genoeg. Het hart kan in dat geval niet goed samenknijpen of niet goed ontspannen. Hierdoor kan het hart zich niet goed met bloed vullen. In beide gevallen pompt het hart niet genoeg bloed rond. Een combinatie van beide vormen komt ook voor.

Naast je behandeling bij de arts kan behandeling door een diëtist je klachten verminderen.


Wat zijn de meest voorkomende klachten bij hartfalen?

Hartfalen wordt vastgesteld door een arts. Dat is vaak een cardioloog. De volgende klachten komen vaak voor bij hartfalen:

  • vermoeidheid;
  • sneller benauwd;
  • eerder buiten adem bij inspanning;
  • vocht vasthouden.

Hoe wordt hartfalen behandeld?

De behandeling voor hartfalen bestaat meestal uit medicijnen en adviezen voor een gezonde leefstijl. De medicijnen verbeteren de pompfunctie van het hart en zorgen voor een betere doorbloeding van de hartspier zelf.

Bij hartfalen krijg je adviezen voor je voeding. Te veel zout en vocht kunnen het hart extra belasten. Goede voeding voor jou is net zo belangrijk als je medicijnen.

Wat is de invloed van voeding bij hartfalen?

Door je zout- en vochtinname te beperken, voorkom je dat je hart extra belast wordt. Dit kan je klachten verminderen. Ook wordt je hart minder belast als je een gezond gewicht hebt.

  • Adviezen voor minder zout

Bij hartfalen is het extra belangrijk om zo min mogelijk zout te gebruiken. Zout kan ervoor zorgen dat het lichaam vocht vasthoudt. Hierdoor moet het hart harder werken. En dat wil je bij hartfalen voorkomen. Minder zout vermindert daarom je klachten.

Gekochte voedingsmiddelen bevatten maar liefst 80% van onze dagelijkse zoutinname, dat betekent dat slechts 20% uit ons eigen zoutvaatje komt tijdens het koken of aan tafel. De voornaamste zoute boosdoeners zijn smaakmakers, zoals kruidenmixen en bouillon en kant-en-klaar-producten als pastasaus en soep.

Het advies voor iedereen is om niet meer dan 6 gram zout per dag te gebruiken. Bij hartfalen krijg je soms het advies om nog minder te gebruiken. Met de zoutmeter kun je testen hoeveel zout jij naar schatting per dag binnenkrijgt.

  • Adviezen voor minder vocht

Bij hartfalen pompt het hart minder bloed rond. Je lichaam kan het vocht minder goed afvoeren en het vocht hoopt zich op. Daarom krijg je bij hartfalen soms het advies om minder vocht te gebruiken. Je cardioloog vertelt je hoeveel je mag drinken op een dag. Ook medicijnen en voldoende bewegen kunnen helpen om het overtollige vocht kwijt te raken.

Wanneer contact met de diëtist?

Een diëtist is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen bij het verbeteren van hun voedings- en leefpatroon in combinatie met ziekten of lichamelijke klachten. In de volgende situaties is contact met de diëtist bij hartfalen van belang:

  • Je hebt hulp nodig bij het eten van minder zout. De diëtist helpt je bij het aanpassen van je eet- en drinkgewoonten, zodat je toch smakelijk blijft eten.
  • Je wilt gaan koken met minder pakjes en zakjes maar weet niet goed hoe dat kan.
  • Je hebt van de arts een vochtbeperkt advies gekregen, maar je hebt veel last van dorst.
  • Je hebt overgewicht dan is het belangrijk om af te vallen. De diëtist helpt om je (eet)gedrag blijvend te veranderen.
  • Je hebt ondergewicht of valt ongewenst af, je verliest spierweefsel en je weerstand verminderd. De diëtist helpt je om je gewichtsverlies weer te herstellen.

De diëtist geeft je een praktisch en persoonlijke behandeling. Hierdoor verminderen je klachten en verbetert je voedingstoestand. Dat doet ze bovendien op een praktische manier, zodat jij je dieet zo makkelijk mogelijk kunt inpassen in je leven.