Je lijf heeft cholesterol nodig om goed te kunnen functioneren. Wanneer je echter te veel cholesterol hebt, kan het zich in je slagaderwanden nestelen. Daardoor neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Gelukkig helpt een gezonde voeding om je cholesterolgehalte te laten dalen.

Op deze pagina krijg je antwoord op de volgende vragen:

  • Merk je iets van een te hoog cholesterolgehalte?
  • Hoe wordt een te hoog cholesterolgehalte behandeld?
  • Wat is de invloed van voeding bij een te hoog cholesterolgehalte?
  • Wanneer ga je naar de diëtist?
  • Wat kun je van de diëtist verwachten?

Tot slot behandelen we enkele feiten en fabels over een te hoog cholesterolgehalte.

Merk je iets van een te hoog cholesterolgehalte?

Een te hoog cholesterolgehalte kun je niet voelen, maar wordt ontdekt bij een bloedonderzoek. Het geeft een hoger risico op hart- en vaatziekten, omdat het cholesterol zich in je slagaders nestelt en daar vernauwingen veroorzaakt. Hierdoor kunnen je slagaders dichtslibben en heb je  een grotere kans op bijvoorbeeld een hartinfarct of een herseninfarct.

Andere risicofactoren kunnen dit effect versterken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Overgewicht;
  • Een traag werkende schildklier;
  • Een hoge bloeddruk;
  • Diabetes;
  • Roken;
  • Erfelijkheid.

Hoe wordt een te hoog cholesterolgehalte behandeld?

Een te hoog cholesterolgehalte kan worden behandeld met medicatie. Een aangepaste voeding kan je cholesterolgehalte echter ook fors laten dalen.

Dit kan onder andere door je gehele voeding onder de loep te nemen én door voedingsmiddelen met plantensterolen te gebruiken. Plantensterolen zijn stoffen die ervoor zorgen dat er minder cholesterol vanuit je darmen in je bloed terecht komt. Plantensterolen kunnen je cholesterolgehalte met 10% laten dalen. Hetzelfde percentage kan worden bereik  met een aangepaste voeding.

Het is daarnaast belangrijk om naar de andere risicofactoren te kijken en je totale risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Heb je bijvoorbeeld overgewicht? Dan is het ook verstandig om wat kilo’s af te vallen.

Wat is de invloed van voeding bij een te hoog cholesterolgehalte?

Met een gezonde voeding kun je je cholesterolgehalte dus flink laten dalen. Daar komt bij overgewicht het gunstige effect van gewichtsverlies nog bij. En vergeet ook de gunstige effecten van een gezonde voeding op een eventuele hoge bloeddruk niet.

Samengevat betekent dit dat je met voeding een belangrijke stap kunt maken om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

Over het algemeen is het bij een te hoog cholesterol van belang om voldoende groente, fruit en voedingsvezels te eten, en zuinig te zijn met (verzadigd) vet. Het hangt echter sterk van je huidige voedingspatroon en je andere risicofactoren af wat je moet doen om maximale winst te behalen. Een diëtist kan je hierbij helpen.

Wanneer ga je naar de diëtist?

Als je een te hoog cholesterolgehalte hebt, verwijst de arts u naar een diëtist voor meer uitleg en advies. Doe dit zeker als je nog andere risicofactoren hebt, zoals een hoge bloeddruk of overgewicht. Twijfel je of je wel gezond genoeg eet en voldoende voedingsstoffen binnen krijgt? De diëtist weet het!

Wat kun je van de diëtist verwachten?

Gezonde voeding is heel persoonlijk en voor iedereen anders. De diëtist kijkt samen met jou welke voeding het beste is voor jou en hoe je die voeding zo makkelijk mogelijk kunt inpassen in jouw leven.

Feiten en fabels

Er worden veel fabels over een verhoogd cholesterolgehalte verteld. Kun jij de feiten van de fabels onderscheiden?

Feit of fabel?

Koffie verhoogt het cholesterolgehalte. Het maakt niet uit welke koffie je drinkt.

Fabel!

Feit of fabel?

Havermout is goed bij een hoog cholesterol.

Feit! In havermout zitten oplosbare vezels, die in de darmen veel vocht opnemen. Deze vezels binden naast vocht ook nog wat cholesterol, galzouten en vetzuren. Door dat binden van het cholesterol daalt het cholesterolgehalte van het bloed, en dan met name het ongunstige LDL-cholesterol.

Feit of fabel?

Een dieet kan bij een verhoogd cholesterolgehalte al genoeg zijn om het cholesterolgehalte voldoende te laten dalen. Medicijnen zijn dan niet nodig.

Feit!