Breng je darmen tot rust met het FODMAP-dieet

Breng je darmen tot rust met het FODMAP-dieet

Lange tijd kregen patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom te horen dat ze met hun klachten moesten leren leven. Een  Australisch voedingsprogramma schept  hoop: maar liefst drie op de vier patiënten zien met het dieet hun klachten afnemen!

Vijftien tot twintig procent van de Belgen kampt met het prikkelbaredarmsyndroom, ook wel irritable bowel syndrome (IBS) of spastisch colon genoemd. Het is veruit de meest gestelde diagnose bij patiënten die bij een gastro-enteroloog op consultatie komen.  Eigenlijk gaat het om buikpijn waarvan we de oorzaak niet goed kennen. Typische symptomen zijn buikpijn, krampen, een opgeblazen gevoel, een wisselend stoelgangspatroon, misselijkheid, vermoeidheid … Die klachten zijn soms mild, maar in andere gevallen ook zeer ernstig. Voor men de diagnose van IBS kan stellen, moeten andere aandoeningen als glutenenteropathie, infecties, de ziekte van Crohn … uitgesloten worden.

Voeding speelt een rol
De tijd dat het prikkelbaredarmsyndroom als psychologisch probleem beschouwd werd, ligt gelukkig ver achter ons. Onze veranderde voedingsgewoonten worden weleens als grote schuldige aangewezen, maar of die hypothese klopt, is nog onduidelijk. Wel staat vast dat heel wat patiënten op bepaalde voedingsmiddelen reageren.

75 % succes
In Australië en inmiddels ook in Groot-Brittannië is het laag FODMAP-dieet bij IBS al goed ingeburgerd, maar in ons land is het nog vrij nieuw.

Omdat heel wat voedingsmiddelen FODMAP’s bevatten, betekent het voedingsprogramma voor de meeste patiënten een grote aanpassing. Tijdens de eerste fase van het dieet moeten alle FODMAP’s immers consequent weggelaten worden. ‘Gelukkig kunnen de meeste patiënten na verloop van tijd heel wat voedingsmiddelen opnieuw invoeren. Het dieet leert hen begrijpen hoe hun lichaam werkt, welke voeding het aankan en wat ze beter links laten liggen. Voor patiënten die al jarenlang met buikpijn en andere ongemakken kampen en die we tot voor kort nauwelijks konden helpen, kan dit dieet écht hun leven veranderen. Het FODMAP-dieet wordt dan ook beschouwd als een van de belangrijkste doorbraken in de behandeling van IBS.’

In de praktijk
Onze dagelijkse voeding bulkt van de suikers, en dus ook van de FODMAP’s. Tijdens de eerste fase van het dieet – die zes tot acht weken duurt – worden alle FODMAP’s van het menu geschrapt. Een keertje zondigen is geen drama, maar je houdt dat het best binnen de perken, zodat je weet of het voedingsprogramma ook voor jou écht werkt. Het voedingsprogramma vergt een behoorlijke aanpassing. Je begint dus beter niet op eigen houtje te experimenteren, maar doet er goed aan je te laten begeleiden door een diëtiste.

In onze NUTRiPRAKTijK hebben we de afgelopen jaren verschillende bijscholingen gevolgd om goed met dieet te kunnen werken. Wij hebben allerlei tools en menu’s voor u klaarliggen.