Week van de diëtist 2012

Van 18 tot 24 maart 2012 zetten maar liefst 200 diëtisten hun deuren open voor alle geïnteresseerde bezoekers. U kunt gedurende deze week terecht in de Praktijk te Minderhout voor een kennismakingsgesprek (15 min.).

De Week van de Diëtist, nu al aan zijn achtste editie, is de ideale gelegenheid om vrijblijvend kennis te maken met de manier van werken van de diëtist en dit gedurende een kennismakingsgesprek.

Het thema van dit jaar is: KRACHTIG ZUIVEL

Wie ook op latere leeftijd nog vlot te been wil zijn, investeert het best van kinds af aan in zijn botkapitaal. Het is bewezen dat ons beendergestel maximaal ontwikkeld is op de leeftijd van twintig. Er zijn echter vele factoren die de kwaliteit ervan beïnvloeden, onder meer de inname van zuivelproducten tijdens de kindertijd en gedurende de puberteit. Maar ook als volwassene hebben we een gezonde en afwisselende voeding nodig om ons botkapitaal te onderhouden.

Zuivelinname van de Belgen

Uit onderzoek (nationale voedselconsumptiepeiling) blijkt dat ongeveer twee derde van de Belgische bevolking van 15 jaar en ouder dagelijks melk of calciumverrijkte sojaproducten gebruikt. Toch haalt slechts 3,4% van de bevolking de doelstelling om dagelijks minimum 450 ml melk of calciumverrijkte sojaproducten te gebruiken (praktische aanbeveling van VIGeZ, gebaseerd op de theoretische aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad 2009). Hoewel slechts een kwart van de bevolking dagelijks kaas eet, neemt 68% van deze groep de aanbevolen hoeveelheid in, meer bepaald 20 g kaas per dag.

Besluit: de consumptie van de melkproducten en calciumverrijkte plantaardige producten mag omhoog.

Melk is een basiselement van onze voeding

Melkproducten zitten boordevol belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen en mineralen. Wie melkproducten inneemt is minder vatbaar voor voedingstekorten. Hierbij is het mineraal calcium de essentiële voedingsstof die bijdraagt tot de opbouw en het onderhoud van sterke botten. Melk is eveneens rijk aan fosfor, kalium, magnesium en zink. Volle melkproducten zijn rijk aan verzadigde vetzuren en daarom minder aangewezen. Wie voor magere en ongezoete melkproducten kiest, krijgt maar weinig calorieën binnen. Hoewel melk voor het grootste deel uit water bestaat, krijgt het toch een afzonderlijke plaats in de voedingsdriehoek, melk is immers veel ‘rijker’ dan water.

Leave a Comment