Bij de ziekte van Crohn is je spijsverteringskanaal chronisch ontstoken. Deze ontstekingen kunnen in het hele spijsverteringskanaal voorkomen, dus vanaf de mond tot aan de anus. De ziekte wordt voornamelijk aan het eind van de dunne darm, in de dikke darm en bij de anus gevonden.
Op deze pagina krijg je antwoord op de volgende vragen:
- Hoe herken je de ziekte van Crohn?
- Hoe wordt de ziekte van Crohn behandeld?
- Wat is de invloed van voeding bij de ziekte van Crohn?
- Wanneer ga je naar de diëtist?
- Wat kun je van de diëtist verwachten?
Tot slot behandelen we enkele feiten en fabels over de ziekte van Crohn.
Hoe herken je de ziekte van Crohn?
De ziekte van Crohn wordt vastgesteld door een arts. Vaak is dat een maag-, lever- en darmarts. De ziekte komt bij ongeveer 20.000 mensen in Nederland voor. Door de ontstekingen in het spijsverteringskanaal neem je niet alle voedingsstoffen op en kun je flinke tekorten krijgen.
De volgende klachten kunnen wijzen op de ziekte van Crohn:
- Buikpijn;
- Verminderde eetlust;
- Diarree;
- Soms bloed bij de ontlasting;
- Gewichtsverlies;
- Groeiachterstand;
- Bloedarmoede;
- Koorts.
Hoe wordt de ziekte van Crohn behandeld?
De ziekte van Crohn wordt behandeld met medicatie. Doordat het darmslijmvlies ontstoken is, neem je niet voldoende voedingsstoffen op. Het is dus ook belangrijk om naar je voeding te kijken en een diëtist in te schakelen om te kijken of je lijf wel voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.
Wat is de invloed van voeding bij de ziekte van Crohn?
Omdat je door je ziekte mogelijk niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, is het extra belangrijk om aandacht te besteden aan wat je eet. Een diëtist kan je helpen om te bepalen wat je nodig hebt. Zo kan bij ondergewicht een energie- en eiwitrijke voeding nodig zijn en bij een bewezen tekort suppletie van vitaminen en mineralen
Wanneer ga je naar de diëtist?
Als je last hebt van klachten die horen bij de ziekte van Crohn, zoals buikpijn, diarree en gewichtsverlies, kun je het beste naar de diëtist gaan. Door haar behandeling kunnen je klachten verminderen en door een gezonde voeding kun je je beter gaan voelen. Zo is de diëtist bij diarree extra alert of je wel genoeg voedingsstoffen, mineralen en vocht binnenkrijgt. Heb je de ziekte van Crohn en twijfel je of je wel gezond genoeg eet en voldoende voedingsstoffen binnen krijgt? De diëtist weet het!
Wat kun je van de diëtist verwachten?
De diëtist geeft je een praktisch en persoonlijk advies over jouw voeding. Hierdoor kunnen je klachten verminderen en verbetert je voedingstoestand. Dat doet ze bovendien op een manier die bij jouw leefstijl past, zodat jij je dieet zo makkelijk mogelijk kunt inpassen in je leven.
Feiten en fabels
Er worden veel fabels over de ziekte van Crohn verteld. Kun jij de feiten van de fabels onderscheiden?
Feit of fabel?
De ziekte van Crohn en colitus ulcerosa zijn eigenlijk hetzelfde.
Feit of fabel?
Als je de ziekte van Crohn hebt kun je beter geen melkproducten meer gebruiken.
Feit of fabel?
De ziekte van Crohn is te genezen met een speciaal dieet.