Afslanken

Snel of traag, in ieder geval blijvend.

Wat is overgewicht? Zit je rok ineens te strak? Moet de riem een gaatje losser? Ben je sneller buiten adem? Dan ben je mogelijk in gewicht bijgekomen. Wil je die extra kilo’s goedmaken, ga dan na wat je in je eet- en leefgewoonten kunt veranderen.

Wanneer heb je overgewicht?

Body Mass Index (BMI)

Een veel gebruikte methode om te berekenen of je overgewicht hebt is aan de hand van de Body-Mass Index (BMI). Je kunt je BMI berekenen door je gewicht (kg), te delen door het kwadraat van je lengte (m) (BMI = gewicht / lengte² ). Aan de hand van je BMI kun je dan uit de volgende tabel aflezen of je overgewicht hebt:

Classificatie BMI Normaal gewicht 18,5 – 24,9 Overgewicht 25 – 29,9 Obesitas vanaf 30 Het BMI is echter wel een grove manier van meten, omdat het niet bij iedereen overeenkomt met de werkelijke hoeveelheid vet.

De criteria voor de beoordeling van BMI en middelomtrek gelden pas vanaf 18 jaar. Voor kinderen zijn er andere richtlijnen. De BMI varieert in de kinderjaren immers sterk al naargelang de leeftijd en het geslacht. In de praktijk kijken we wat verder en doen we een uitgebreide lichaamsanalyse met een evidence based Seca apparaat.

 

Oorzaken van overgewicht:

Waar overgewicht door wordt veroorzaakt is niet altijd duidelijk. Erfelijkheid kan soms een rol spelen, maar de belangrijkste oorzaak van overgewicht is in de meeste gevallen het probleem van ongezonde eetgewoonten, sedentariteit en gebrek aan lichaamsbeweging. Overgewicht is het gevolg van een langdurige onevenwichtige energiebalans: de dagelijkse energie-inname overtreft het energieverbruik. Zeldzaam wordt overgewicht veroorzaakt door medicijngebruik (bv. psychofarmaca, geslachtshormonen), hormonale stoornissen (bv. bij de overgang, na een zwangerschap, hyperthyroïdie), erfelijke aandoeningen of letsels aan het centraal zenuwstelsel (gebrek aan verzadigingsgevoel). Stoppen met roken, stress of sociale veranderingen kunnen het ontstaan van overgewicht wel in de hand werken.

 

Risico’s van overgewicht:

Overgewicht verhoogt het risico op aandoeningen als:

  • diabetes type 2
  • hart- en vaatziekten
  • hoge bloeddruk
  • sommige vormen van kanker
  • galziekten en gewrichtsaandoeningen.
  • Het risico neemt toe met de mate van overgewicht.
  • Gezondheidsklachten die samenhangen met obesitas zijn ademhalingsproblemen, slaapapneu (stokkende adem tijdens de slaap), jicht, onvruchtbaarheid, menstruatiestoornissen, ongeboren baby’s en psychische en sociale problemen.

De aanpak

In onze praktijk streven we naar de best mogelijke, persoonlijke begeleiding. Jouw welzijn vinden wij belangrijk!

Omdat iedereen anders is, proberen wij uit te gaan van jouw wensen en behoeften. Wij stellen een haalbaar plan op wat hierbij aansluit. Stap voor stap kan je je doel behalen en zo een levensstijl creëren waarop je minder risico’s hebt op welvaartziekten.

We motiveren je, geven je tips voor lekkere gerechten en zoeken samen naar oplossingen voor wanneer het moeilijk is.